Miten teen yksinkertaiset kotisivut?

Saatat tarvita kotisivua esimerkiksi yhdistyksellesi, harrasteryhmällesi tai yrityksellesi. Kotisivujen teettäminen ammattilaisella saattaa kuulostaa liian kalliilta operaatiolta, muttet itsekään tiedä mitään kotisivujen tekemisestä. Mikä siis neuvoksi? Olemme keränneet tälle sivulle vinkkejä, joiden avulla voit luoda yksinkertaiset kotisivut nopeasti ja helposti.

Et tarvitse koodaustaitoa luodaksesi kotisivut

Monet pelkäävät kotisivujen tekemistä aivan turhaan luullen, että sivujen tekeminen vaatisi koodaustaitoa. Ennen näin olikin, mutta nykyisin nettisivut saa tehtyä myös ilman erityisosaamista. Sinun ei tarvitse tietää, mitä tarkoittaa HTML tai mitä tarkoittaa Flash voidaksesi luoda itsellesi ihkaomat kotisivut. Tämä johtuu siitä, että nykyisin on tarjolla erilaisia CMS-alustoja, joiden avulla myös tietoteknisiltä taidoiltaan heikompikin henkilö saa kotisivut tehdyiksi.

Kotisivujen tekeminen on niin yksinkertaista, että pelkästään painamalla nappia, voit lisätä kotisivullesi erilaisia elementtejä, kuten logon tai blogikirjoituksen. Samaan tapaan voit perustaa yrityksellesi myös vaikkapa yksinkertaisen verkkokaupan. Itsetekemällä säästät helposti merkittävän summan rahaa, minkä lisäksi sivujen tekeminen on usein hauskaa puuhaa. Tämän lisäksi saat tehtyä sivuistasi oman makusi mukaiset ja saat lisättyä niille juuri sitä sisältöä, jota ne mielestäsi kaipaavat.

Miten pääsen alkuun kotisivujen tekemisessä?

Aivan ensimmäiseksi aloittaessasi omien kotisivujesi tekemistä sinun tulee valita CMS-alusta, jota haluat käyttää kotisivusi tekemisessä. Tämän jälkeen sinun tulee valita verkkotunnus sekä webhotelli. Kolmas askel on asentaa valitsemasi CMS-alusta ja neljäs askel on rakentaa nettisivusto tälle alustalle.

Valitessasi kotisivullesi sopivaa alustaa, saattaa näiden alustojen runsas valikoima ensin hämmentää. Valittavana on esimerkiksi WordPress-alusta, Drupal-alusta tai Joomla-alusta. Näistä kenties helppokäyttöisin on WordPress, joka sopii hyvin myös aloittelijan käyttöön. Lisäksi WordPress on ilmainen alusta, mikä lisännee sen houkuttelevuutta – erityisesti jos kotisivubudjettisi on kovin pieni. WordPressin muita etuja ovat lukuisat ilmaiset ulkoasut sekä teemat, mahdollisuus käyttää alustaa myös suomeksi sekä runsas määrä lisäosia. Muistathan kuitenkin, ettet sotke WordPressin ilmaisblogialustaa wordpress-nettisivualustaan! On myös suositeltavaa rakentaa kotisivut omalle palvelimelle.

Domain-nimen voi saada rekisteröityä jopa edullisemmin kuin 10 eurolla kuukaudessa ja palvelimen käytöstä voit joutua maksamaan ainoastaan pari euroa kuukaudessa. Suosittuja domain-päätteitä Suomessa ovat fi, com, org sekä net eli kannattaa valita joku näistä – kenties vielä näistäkin kannattaa suosia nimenomaan fi- tai com-päätettä. Muistathan kuitenkin, että fi-päätteisen domain-nimen voit saada ainoastaan suomalaisen rekisteröintiyrityksen kautta. Com-päätteisten domain-nimien etuna on fi-päätteisiä domain-nimiä edullisempi hinta, minkä lisäksi niiden rekisteröiminen on helpompaa. Pystyäksesi hallinnoimaan fi-päätteistä domain-nimeäsi sinun tulee saada postitse toimitettu avainkoodi. Yksityistietojasi ei voida suojata, minkä vuoksi com-pääte voikin olla turvallisempi valinta.

Info-päätteinen domain on pienellä budjetilla kotisivuja tekevän valinta, sillä tällaisen domainin voi saada jo muutamalla eurolla vuodessa. Muistathan kuitenkin, että esimerkiksi fi- tai com-päätteinen domain on arvostetumpi kuin info-päätteinen domain. Mieti mihin käyttötarkoitukseen kotisivusi tulee ja voiko budjettisi joustaa – tee valintasi näiden seikkojen pohjalta.
Yritykselle kannattaa valita domain-nimi, jossa ei ole viivoja ja joka jää helposti mieleen ja on riittävän yksinkertainen. Verkkotunnus on kenties helpointa rekisteröidä siinä paikassa, josta hankit palvelimesi – näin hoidat ikäänkuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla! Samalla joudut pohtimaan valitsetko kotimaisen vain ulkomaisen palvelimen. Molemmissa on etunsa. Ulkomainen palvelin tulee yleensä edullisemmaksi kuin suomalainen. Lisäksi sen teho ja palvelutaso saattavat olla parempia ja palveluita saattaa olla enemmän saatavilla. Asiakaspalvelu on yleensä nopeampaa ulkomaisissa yrityksissä. Toisaalta valitessasi kotimaisen palvelimen saat myös suomenkielistä asiakaspalvelua. Jos englanninkielen taitosi on heikolla tasolla, voi tämä olla hyvä vaihtoehto. Netistä löytyy hyvä valikoima sekä suomalaisia että ulkomaalaisia webhotelleja – vertaa niiden palveluja ja valitse omasi. Valinnan tehtyäsi seuraa webhotellipalvelimesi antamia ohjeita asentaaksesi valitsemasi CMS-alustan.